Látka s neomezeným
potenciálem

Vlajkovou lodí naší výroby je kvalitní kyselina hyaluronová a její funkční deriváty. Následujeme nejnovější poznatky ze základního a aplikovaného výzkumu.

Silné a stabilní
základy

Contipro stojí na třech pilířích - aktivních farmaceutických surovinách, moderních technických zařízeních a inovativních finálních produktech.

Sloni nepatří do porcelánu

Každý může žít déle a lépe, ale nikdo dvakrát. Proto je správné se starat. Svou vděčnost vracíme zejména podporou vzdělávání od dětí po špičkové vědce.

Hyaluronan je klíčem k našemu portfoliu

Kde nás potkáte


Jsme světový výrobce hyaluronanu

Neobyčejná kyselina hyaluronová

Tento nevětvený polysacharid je přirozenou součástí lidského těla. Nachází se v mezibuněčné hmotě a ve zvýšené koncentraci ji najdeme v očích, v kloubní tekutině či v pokožce. Biologickými účinky se liší v závislosti na své molekulové hmotnosti. Jako aktivní látka nachází své uplatnění zejména při hojení ran, očních operacích, boji proti projevům kloubních onemocnění, jako nosič léčiv nebo při péči o pleť.

Při výrobě preferujeme čistou cestu

Contipro následuje moderní cestu biotechnologické výroby, kde se kyselina hyaluronová získává z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus, které jsou zbaveny všech patogenů a nepředstavují žádné riziko pro člověka a přírodu. Tento náročný a technologicky vyspělý výrobní proces umožňuje dosáhnout maximální kvality při zachování nejvyšší etické ohleduplnosti.

Jaký je rozdíl mezi

Jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou a hyaluronátem sodným?

Lidé jsou často zmatení tím, jaký je vlastně rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou a hyaluronátem sodným. Když si do Googlu zkusíte zadat “kyselina hyaluronová vs. hyaluronát sodný”, na množství příspěvků a diskuzí je jasně vidět, že se opravdu stále jedná o žhavé téma. Prvních 10 výsledků nabízených Googlem (z nichž 9 bylo přímo spojených s kosmetickým průmyslem) jsme si prošli a nestačili jsme se divit. Chyby a zavádějící informace jsme totiž našli ve VŠECH.

Tvrzení obsažená v prvních 10 výsledcích vyhledávače na dotaz “kyselina hyaluronová vs. hyaluronát sodný”:

HA vs SHA 1

Kyselina hyaluronová vs. hyaluronát sodný v přírodě a lidském těle

Kyselina hyaluronová, zvaná také hyaluronan, je polysacharid - nesulfátovaný glykosaminoglykan. V současné době je název hyaluronan používán více převážně proto, že polysacharid je přítomen v přírodě ve formě soli, nikoliv ve formě kyseliny. Sůl se skládá z aniontů hyaluronanu a kationtu (sodík, draslík, vápník atd.). Samotná kyselina hyaluronová rovněž existuje, ale většinou pouze v chemických laboratořích, protože dochází k rychlé degradaci a její roztok je velmi kyselý. Z těchto důvodů nenajdete za fyziologických podmínek kyselinu hyaluronovou v živých organismech. Organičtí chemici někdy používají formy kyseliny hyaluronové, protože je rozpustná v některých organických rozpouštědlech, což je výhodné pro určité typy chemických reakcí, např. pro přípravu některých derivátů kyseliny hyaluronové. Nicméně, sami chemici připravují kyselinu hyaluronovou z jejích solí, například pomocí iontoměničů, které vyměňují sodné kationty za vodíkové kationty. Jak kyselinu hyaluronovou, tak hyaluronát sodný lze rozpustit ve vodě, kde se disociují na stejný anion, takže v kosmetických prostředcích najdete nakonec zcela stejnou molekulu.

Kyselina hyaluronová vs. hyaluronát sodný na trhu

Vzhledem k problémům se stabilitou kyseliny a také proto, že výrobci jako zdroj hyaluronanu používají organismy (některé druhy mikroorganismů, kohoutí hřebínky, hovězí sklivce, atd.), nenajdete na trhu kyselinu hyaluronovou, ale pouze její soli. Název kyselina hyaluronová se proto v marketingu používá jako synonymum pro soli. V kosmetickém průmyslu v názvosloví INCI kyselina hyaluronová existuje, i v tomto případě se však jedná pouze o synonymum pro soli. Název odkazuje na hyaluronát sodný, který je nejčastěji prodávaným typem soli kyseliny hyaluronové. Další dostupné soli kyseliny hyaluronové jsou hyaluronát draselný se stejným INCI, nebo například vápenaté soli kyseliny hyaluronové, které INCI označení nemají. Hyaluronát sodný s nižší molekulovou hmotností je v INCI označený jako hydrolyzovaná kyselina hyaluronová.

Má hyaluronát sodný menší molekulovou velikost než hyaluronát sodný?

Mezi kyselinou hyaluronovou a hyaluronátem sodným není ŽÁDNÝ rozdíl ve velikosti molekul. Teoreticky obě molekuly mohou mít široké rozmezí molekulových hmotností. Nicméně kyselina hyaluronová sama o sobě není stabilní a snadno dochází k její degradaci, takže je velmi složité připravit kyselinu hyluronovou o vysoké molekulové hmotnosti.

Aplikace

Traduje se, že kyselina hyaluronová nemůže být absorbována zevní aplikací a lze použít pouze injekční aplikací, zatímco hyaluronát sodný kůží proniká. Kyselina hyaluronová však není z výše uvedených důvodů vůbec na trhu přítomná a vždy se tedy jedná o soli kyseliny hyaluronové, nejčastěji hyaluronát sodný. Penetrace hyaluronátu sodného je závislá na jeho molekulové hmotnosti. Hyaluronát sodný o vysoké molekulové hmotnosti je opravdu velká molekula, která neproniká pokožkou, zatímco hyaluronát sodný s nižší molekulovou hmotností proniká pokožkou lépe. Vědecká literatura už disponuje několika studiemi, které tento jev podporují.

Hyaluronát sodný byl vytvořen vědci, aby se zvýšila stabilita kyseliny hyaluronové a snížila pravděpodobnost jeho oxidace

Toto tvrzení je částečně pravdivé. Hyaluronát sodný je ve skutečnosti stabilnější než kyselina hyaluronová, vždy je ale produkován organismy ve formě soli, takže není potřeba, aby ho „tvořili“ vědci. Naopak kyselina hyaluronová je „vytvářena“ ze solí. Hyaluronát sodný se získává chemickou reakcí kyseliny hyaluronové a hydroxidu sodného. Hyaluronát sodný je produkován zvířaty/mikroorganismy jako konečný požadovaný produkt, nejsou potřeba žádné další chemické reakce. Produkt musí být pouze izolován od organismů s využitím různých druhů technik zahrnujících filtraci, srážení, mytí atd.

Kyselina hyaluronová vs. hyaluronát sodný

Názvy kyselina hyaluronová a hyaluronát sodný jsou používány jako synonyma odkazující na hyaluronát sodný a tudíž mezi nimi není žádný rozdíl v jejich fyzikálních, chemických nebo biologických vlastnostech.

HA vs SHA 2

Náš výzkum v číslech

0
Příspěvků v impaktovaných
časopisech ročně
0
Patentů
a užitných vzorů
0
Výzkumníků a vývojářů
in-house
0
Čtverečních metrů
špičkově vybavených laboratoří

Novinky z první ruky

  Odebírejte náš kosmetický a farmaceutický newsletter v AJ a získejte speciální nabídky a bonusový obsah.


contipro on white

Contipro a.s.
Dolní Dobrouč 401
561 02 Dolní Dobrouč
Czech Republic

(+420) 465 519 530
(+420) 465 543 793

VAT CZ60917431

sales@contipro.com
info@contipro.com
Contipro France

Kde nás potkáte

Cosmetagora
Paris
10. - 11. ledna 2017

in-cosmetics worldwide
Londýn
4. - 6. dubna 2017


Aktuální dotační programy

Europe map KW